Συμβουλές και βήμα-προς-βήμα οδηγίες για ισορροπημένη, υγιή και ενυδατωμένη επιδερμίδα σε πρόσωπο και σώμα, μετά την "ταλαιπωρία" που αυτή υφίσταται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

H ενυδάτωση αποτελεί το πιο βασικό βήμα για απαλή, ελαστική επιδερμίδα σε πρόσωπο και σώμα. Το καλοκαίρι, λόγω της έκθεσης στον ήλιο, της αυξημένης θερμοκρασίας και της αυξημένης εφίδρωσης, αυξάνονται οι ανάγκες ενυδάτωσης του δέρματος. Επιπλέον, το αλάτι της θάλασσας, αλλά και το χλώριο της πισίνας, επιτείνουν την αφυδάτωση του δέρματος.

Η αφυδάτωση είναι μια κατάσταση του δέρματος που μπορεί να προσβάλει όλους τους τύπους (κανονικό, ξηρό, λιπαρό, μεικτό). Το αφυδατωμένο δέρμα είναι θαμπό, ρωγμώδες ή τραχύ στην αφή. Απολεπίζεται ελαφρά και καμιά φορά παρουσιάζει γραμμές αφυδάτωσης, ακόμη και σχισίματα. Η θεραπεία ενός αφυδατωμένου δέρματος είναι γενική (με διατροφή) και τοπική (μάσκες, κρέμες προσώπου). Για να ισορροπήσει το δέρμα μας, πρέπει η διατροφή να είναι πλούσια σε νερό, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και να χρησιμοποιούνται τα κατάλληλα καλλυντικά προϊόντα.

ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ

Η παρατεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία παίζει σημαντικό ρόλο στην εξωγενή γήρανση (γι’ αυτό και συχνά η τελευταία ταυτίζεται με τη φωτογήρανση) και σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει ακόμα και καρκίνο του δέρματος. Επιπλέον, η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα (σε πρόσωπο και σώμα), τα οποία δεν εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της έκθεσης, αλλά μισή ώρα περίπου αφού έχουμε απομακρυνθεί από αυτόν. Το ηλιακό έγκαυμα τις περισσότερες φορές συνοδεύεται από κοκκίνισμα της περιοχής, φαγούρα, πόνο και ενίοτε μπορεί να υπάρχουν και φουσκάλες.

Μπορεί ο ήλιος να αποτελεί πηγή ζωής, ωστόσο η αλόγιστη έκθεση στην ακτινοβολία του βλάπτει το δέρμα, είτε μέσω της αλληλεπίδρασής της με βιολογικά μόρια (π.χ. τις πρωτεΐνες), είτε μέσω της αλληλεπίδρασής της με το ατμοσφαιρικό οξυγόνο, που οδηγεί στον σχηματισμό ελευθέρων ριζών. Γι’ αυτό τον λόγο ένα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας είναι απαραίτητο να βρίσκεται στην τσάντα μας χειμώνα-καλοκαίρι!

ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ

Τα σημάδια που άφησε το καλοκαίρι στο πρόσωπο μας, μετά την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο και τη θάλασσα, είναι πλέον εμφανή. Λεπτές γραμμές, ρυτίδες, χαλάρωση, πανάδες, αφυδατωμένη όψη είναι μερικά από αυτά.

3 απλά βήματα για να ενυδατώσετε το πρόσωπό σας μετά τις καλοκαιρινές διακοπές

  1. Ένα απλό peeling με κόκκους για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και του επιφανειακού σμήγματος.
  2. Συνιστάται βαθύς καθαρισμός για την αφαίρεση του σμήγματος ώστε το δέρμα να είναι έτοιμο για… μία σειρά ενυδατικών θεραπειών για την αντιμετώπιση της αφυδάτωσης και της ξηρότητας με χρήση ενυδατικών προϊόντων (serum, μάσκες και κρέμες) που να περιέχουν θαλάσσιες ουσίες, όπως έλαια ψαριών, φύκια, μεταλλικά άλατα από τον θαλάσσιο πυθμένα ή προϊόντα με εκχύλισμα φυτών ή φρούτων.
  3. Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι το serum πρέπει να μπαίνει πριν την ενυδατική κρέμα, γιατί έτσι μπορεί να εισχωρήσει και στις κατώτερες στοιβάδες του δέρματος και να προσφέρει πιο βαθιά ενυδάτωση. Επιπλέον, οι ενυδατικές κρέμες νέας γενιάς, περιέχουν φόρμουλες που μπορούν να διατηρούν το δέρμα ελαστικό και υγιές, ακόμα και υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες. Προσφέρουν βαθιά ενυδάτωση σχεδόν όλο το 24ωρο, ενώ δημιουργούν στην επιφάνεια του δέρματος ένα αόρατο φιλμ που συγκρατεί την υγρασία. Το πρωί λοιπόν, αμέσως μετά τον καθαρισμό του προσώπου είναι η καταλληλότερη ώρα για την ενυδάτωσή του.

ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ

Μετά το καλοκαίρι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ίδιο σημαντική με την περιποίηση του προσώπου μας είναι και η περιποίηση της επιδερμίδας του σώματός μας, η οποία φαίνεται θαμπή, με γραμμές και σχισίματα.

Καθημερινές συνήθειες για ενυδατωμένο σώμα

  • Στο ντους, χρησιμοποιούμε ένα ήπιο σαπούνι ή ένα ενυδατικό αφρόλουτρο. Αποφύγετε τα πολύ σκληρά σαπούνια, τα οποία μπορεί να αφυδατώσουν το δέρμα και να προκαλέσουν ερεθισμούς. Επιλέξτε φυτικά ή με χαμηλό pH.
  • Δε χρησιμοποιούμε πολύ ζεστό νερό γιατί αφυδατώνει το δέρμα. Επίσης καλό είναι η ώρα του μπάνιου να μην υπερβαίνει τα 15 λεπτά.
  • Μετά το ντους, μία με δύο φορές την εβδομάδα, κάνουμε απολέπιση με ένα ειδικό προϊόν που απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα.
    Βγαίνοντας από το ντους σκουπιζόμαστε απαλά και ταμποναριστά με την πετσέτα, χωρίς να τρίβουμε το σώμα μας.
  • Τέλος, σειρά έχει η ενυδάτωση, απαραίτητη καθημερινά, για μια ελαστική και απαλή επιδερμίδα. Μπορούμε να επιλέξουμε μια πλούσια κρέμα ενυδάτωσης, ένα γαλάκτωμα με ελαφριά ύφη, ένα body milk, ένα τζελ αλόης που χαρίζει αίσθηση δροσιάς και αναζωογόνησης ή κάποιο body oil από εκχυλίσματα ανθέων, ριζών, φρούτων, φύλλων που δεν περιέχει χημικά και είναι ιδανικό για πρόβλημα έντονης ξηρότητας.

ΠΗΓΗ: advancehealth.gr